Sinyal Üreteci Devresi

Devremi kare,üçgen ve sinüs dalga üretecek şekilde tasarladım. Elde edilen sinyaller 0-20 khz arasında değişecek şekilde ayarlandı.
 Devrenin ilk kısmı bir kare dalga üreten opamptır. Bu kare dalganın üretilmesi amacıyla kondansatör ve direnç bağlantıları kare dalga üretecek şekilde hesaplandı ve değerler hesaplanırken ulaşılması gereken frekans seviyesi de gözönüne alınarak hesaplar tamamlandı.



KARE DALGA

Devreyi beslemek amacıyla +9 ve -9 v luk gerilim kullanıldı. Burada frekansı ayarlamak amacıyla Rf direnci olarak 100 k lık bir potansiyometre kullanıldı. Potansiyometrenin yüksek direnç değeri gösterdiği zamanlarda elde edilen sinyalin frekans değeri azalacak ve düşük direnç değerlerinde ise frekansın yükselmesi hesaplandı,ancak frekansın 20 khz üzerine çıktığı direnç değerleri gözlemlendiğinden frekansın 20 khz üstüne çıkmasını engellemek amacıyla 2,2 k lık bir sabit direnç bağlandı bu sayede frekansın 20 khz üstüne çıkmaması sağlandı.

T= 2CxR1= 10x10(-9)x2,2x10(3)=22x10(-6)=44uS olarak hesaplandı.
F=1/T ise F=1/44uS=23 khz


            Burada 20 khz in üzerine çıkıldığı düşünülebilir ancak direnç değerlerinin toleransları yüzünden board üzerinde denendiğinde ancak 20 khz in biraz üzerine çıkıldığı gözlendi. Tecrübe edildikten sonra 2.2k lık direnç değeri seri olarak yerleştirildi.


Devrenin çıkışında 0-20 khz bir kare dalga elde edildi bu kare dalganın genliğinin ayarlanması amacıyla bir opamp eklenerek giriş ve çıkış direnci eşit olan yani kazancı 1 olan bir opamp konuldu,bu opampın Rf direnci bir potansiyometre olarak tasarlandı giriş direnci 10k sabit bir direnç ve Rf direnci de 10 k bir potansiyometre olarak tasarlandı.
 İlk devre çıkışında elde edilen genlik 12 v civarında olduğu için ikinci opamp çıkışında kazanç azaltılmak suretiyle genlik seviyesinin ayarlanması tasarlandı ve devre bu şekilde yerleştirilip kuruldu.
ÜÇGEN DALGA KATI

 Üçgen dalga elde edilmesi amacıyla bir integral alıcı devre kurulması düşünüldü, elde edilecek dalganın üçgen dalga formuna yaklaştırılabilmesi amacıyla direnç ve kondansatör değerleri hesaplandı.

Üçgen dalga için hesaplama yapılırken frekansın küçük ve büyük değerlerinde aynı derecede iyi dalga formu elde edilmesi amacıyla 10 khz lik bir kare dalganın giriş ucuna uygulandığı düşünüldü ve aşağıdaki hesaplamalar yapıldı.

Vin=1,6xsin(2x3,14x10x10(3) t

Vout= (-1/RC)x(S Vin dt)

=1/10x10(3)x200x10(-9)x1.67(2x3.14x10(4))x-cos(2x3,14x10(4)t)

=1,5xcos(2x3,14x10(4)t çıkış olarak hesaplandı.

Bu durumda C=200 nf ve R=10k olarak hesaplandı ve aşağıdaki devre kuruldu.

Ancak görüldüğün gibi üçgen dalga çıkışında 0.115 v gibi bir çıkış elde edildi,115 mv luk bu sinyal yeterli görülmediğinden bu opamp çıkışına üçgen dalganın kuvvetlendirilmesi amacıyla bir kuvvetlendirme devresi kurulması planlandı ancak opampın 10 kattan fazla kuvvetlendirme seviyesinden sonra veriminin düştüğü gözlemlendi başka bir deyişle opamp 10 kat kazançın üzerine çıkamıyordu bu amaçla bu kuvvetlendirme katının arkasına da bir opamp tasarlandı.bu şekilde 10x10=100 kat kazanç sağlanması hesaplandı ancak tabii ki pratikte bu sinyal tam olarak 100 kat kazançlı olarak elde edilemedi ancak elde edilen kazanç yine de yeterli bulundu.

İlk katta yükseltilen sinyal 1 v seviyesinin üzerine çıktığı için ikinci kat kuvvetlendirme katının kare dalga katında olduğu gibi kazanç direncinin potansiyometre olarak tasarlanarak kazancın 1 ile 10 arasında değişmesi hesaplandı bu sayede çıkışta 1-10 v arası bir sinyal elde edilmesi amacıyla aşağıdaki bağlantılar gerçekleştirildi
SİNÜS DALGA KATI
  
Sinüs dalga elde edilmesi amacıyla bir alçak geçiren filtre tasarlandı,dalganın sinüsoidal forma yaklaştırılması amacıyla diğer kondansatör değerlerinden ufak bir kondansatör seçilmesi planlandı ve aşağıdaki devre önce board üzerinde kurularak denendi ve simülasyon programı üzerinde de denendi.
Vin=1,6xsin(2x3,14x10x10(3) t

Vout= (-1/RC)x(S Vin dt)

=1/10x10(3)x22x10(-9)x1.67(2x3.14x10(4))x-cos(2x3,14x10(4)t)

=0,115xcos(2x3,14x10(4)t çıkış olarak hesaplandı.

Bu durumda C=22 nf ve R=10k olarak hesaplandı ve aşağıdaki devre kuruldu.


Çıkışta üçgen dalga için yapılan gibi iki adet kuvvetlendirme katı kullanılması hesaplandı ancak board üzerinde ve simülasyon programında yapılan denemeler sonucunda bunun imkansız olduğu görüldü,çaresi araştırıldı fakat bir yanıt alınamadığından sinüs katının biraz kuvvetlendirilerek 1,2 v seviyesine çekilmesi sağlanabildi bu amaçla yine bir kuvvetlendirme katı kullanılarak bir potansiyometre aracılığıyla genlik seviyesinin yükseltilmesi sağlandı.

Devre simüle edilip board üzerine kurulduktan sonra ders hocasına gösterildi,ders hocası alınan kare dalganın şeklinin daha iyi olabileceğini bunun için farklı bir opamp kullanabileceğini,band genişliğinin daha fazla olduğu bir opamp kullanılmasıyla kare dalganın 20 khz seviyelerinde daha iyi sonuç vereceğini,kare dalganın formunun düzgün olmasının diğer dalga şekilleri üzerinde de olumlu etkileri olacağını söylemesi üzerinde ua 741 den daha hızlı bir opamp kullanılması için araştırma yapıldı, 741 yerine band genişliği 4 kat daha fazla olan jfet sürücülü TL082 opampının kullanılmasına karar verildi.














12V-220V Çevirici Devresi

12 volt DC gerilimi 220 volt AC gerilime çevirmek günlük hayatta ihtiyaç duyduğumuz bir devredir.Mesela hayatının büyük bir bölümünü arabada geçiren taksi sürücüleri cep telefonlarını şarj etmek için bu devreyi kullanırlar kamyon şoförleride aynı şekilde sadece cep telefonu şarj etmek için değil diğer bir çok cihaz AC 220 volt istemektedir bunun için bu devreyi sizlerle paylaşmak istedim.


               Devreye enerji uygulandığında her iki transistörde iletime geçmek isteyecektir.ancak transistörlerin ve dirençlerin tolerans farklılıklarından dolayı transistörlerden birisi daha önce iletime geçer.önce q1 in iletime geçtiğini kabul edelim.bu anda q1 in emiter ucundan giren elektronlar q1 in kollektör ucu ve trafonun üst ve orta ucundan dolaşarak kaynağın (+) ucunda devresini tamamlar.bu elektron akışı kendi oluşturduğu zıt emk nedeni ile yavaş yavaş maximum a doğru yükselir.  yükselen bu akım trafonun üst ve orta sargısı etrafında şiddeti yükselen bir manyetik alan meydana getirir.bir süre sonra trafo nüvesi manyetik alana karşı doyuma ulaşacağından q1 den akan akımda maximum seviyeye ulaşır. bir an için q1 akımı maximumda sabit kalır.q1 in maximumda sabit kalması manyetik alanın azalmaya başlamasına  neden olur.  azalan bu manyetik alanın  oluşturduğu gerilim q1 in beyz geriliminin düşmesini sağlar.bir süre sonra q1 kesime gider.q1 in kesime gitmesiyle pozitif polarma olan q2 iletime gider.q2 nin iletime geçmesiyle bu transistörün emiterinden giren elektronlar kollektöründen çıkıp trafonun alt ve orta uçlarından dolaşarak ataryanın (+) ucunda devresini tamamlar.q2 nin emiter-kollektör uçlarından akan akımın değer değiştirmesi birinci transistörde olduğu gibidir.
            Trafonun üst-orta ve alt-orta uçlarından sırayla ve şiddeti değişerek akan akım etrafında şiddeti ve yönü değişen manyetik alan oluşturur.bu manyetik alan trafonun çıkış sargısında yönü ve şiddeti değişen gerilim oluşturur.bu gerilimin değeri trafonun çıkış sargısının sipir sayısına bağlıdır.elde edilen bu gerilim istenildiğinde ac olarak istenilidiğinde de dc’ye dönüştürülerek kullanılabilir.
         Yukarıda da bahsettiğim gibi transistörler birbirine zıt çalışırlar.q1 iletimde iken q2 kesimde olur.aynı şekilde trafo uçları da birbirine ters polarma olurlar.bu uçlardan akımı geçiren de q1 ve q2 transistörleridir.q1 aktif olduğunda üst-orta q2 aktif olduğunda alt- orta uçlar arası manyetik alan oluşturur. 





Dijital Voltmetre

Devre 10Hz osilatör,karşılaştırıcı katı,sayıcı katı ve dijital analog çeviriciden meydana gelmektedir.Devre 0-30 arasındaki gerilimleri ölçmek için tasarlanmıştır.Bu katların teker teker nasıl yapılabileceğini açıklayalım.


10Hz Osilatör Katı
Astable multivibratör olarak 555 entegresi kullanılır. Yandaki şekilde 555 entegresi kullanılarak gerçekleştirilen astable multivibratör devresi görülüyor. Bu devrede R1, R2 ve C1 değerleri değiştirilerek devrenin çıkış frekansı değiştirilebilir. Devredeki R1 ve R2 dirençlerinin değerleri belirli değerler arasında olması gerekir. Buna göre;
            R1 > 1k
            R2 > 1k
            R1 + R2 < 3,3M olarak seçilmelidir.

Karşılaştırıcı Katı
Ölçülecek olan gerilim yukarıdaki şekilde V1 ile gösterilen bölüme uygulanıyor. Bu uygulanan gerilimin değeri; R1 ve R2 den oluşan gerilim bölücü devre ile değeri düşürülüyor. Gerilim bölücü devreden gelen gerilim ile Dijital-Analog Converter bölümünden gelen gerilim değerleri opamp ile karşılaştırılarak opamapın çıkışında bir değer üretir.
Opampın 3 numaralı bacağına, 2 numaralı bacağına göre daha büyük bir gerilim değeri gelirse opampın çıkışı, yaklaşık olarak opamp beslemesine eşittir. Yani çıkış yaklaşık +15V seviyesindedir.
 Opampın 2 numaralı bacağına, 3 numaralı bacağına göre daha büyük bir gerilim değeri gelirse opampın çıkışı, yaklaşık olarak opamp beslemesine eşittir. Yani çıkış yaklaşık -15V seviyesindedir.
Karşılaştırıcı devredeki opampın 3 numaralı ucuna, 2 numaralı ucuna göre daha büyük bir gerilim geldiğinde karşılaştırıcı devre çıkışı pozitif olur ve And kapısının girişine bir DC seviye uygulanır. 10Hz’lik osilatör katından gelen her darbede sayıcı sayar. Sayıcının birler basamağı 9 olduğunda 74393(B)’nin MR ucuna ve 74393(A)’nın CLK ucuna bir And kapısı ile sinyal uygulanır. Bu sayede onlar basamağı 1 olurken biler basamağı 0 olur. Sayıcının sayması karşılaştırıcı devreden 0 gelene kadar devam eder.
Karşılaştırıcı devreden 0 gelmesi demek girişten uygulanan gerilim değeri, Dijital-Analog Converter katıdan gelen gerilim değerinden düşük olması demektir. Yani Dijital-Analog Converter bölümünden gelen gerilim değeri daha büyüktür. Böylece karşılaştırıcı katından çok düşük gerilim çıkışı olur ve And kapısı çıkışı 0 olur. Bu sayede sayıcı durur ve girişten uyguladığımız gerilim seviyesini displayde görürüz.
MR uçlarına bağlı olan kondansatör ve direnç sayıcının ilk start anında 00 dan başlamasını sağlamaktadır.

Dijital-Analog Converter Katı
Dijital-Analog Converterlar dijital bilgileri analog sinyallere çevirmede kullanılır. Girişine uygulanan dijital bilgiye göre çıkışında bir voltaj değeri görülmektedir.
DAC0808 Entegresinin tipik uygulaması aşağıdaki gibidir. Sayıcıların MR uclarına uygulanan kondansatör direnç sayıcının 0’dan başlamasını sağlar.


Devrenin girişine 12V uygulandığında gerilim ölücü devre ile bu gerilim değeri 1V seviyesine düşürülür. DAC çıkışı (eşit veya büyük ) => 1V olduğunda opamp çıkışı 0 olur ve And kapısı çıkışı da 0 olur. Sayıcıya clock gelmediği için sayıcı durur.


















Dijital Takometre


Dönen bir cismin devir sayısını bir hız birimi cinsinden (dev/dak, rpm, m/s, km/h) veren cihazlara takometre denir. Takometreler sanayideki farklı alanlarda farklı amaçlarda kullanım olanağına sahiptirler. Örneğin Kumas sarma makinalarında kumasın sarıldığı lüvert isimli dev makaranın dönüs sayısından yola çıkarak, mikro islemciler sayesinde kumasın kaç metre olduğunu bize takometreye benzer bir sistem verir. Yine tekstil sektöründe dokunacak kumasın ipliğinin boyu yine aynı yöntemle ölçülür.

Plastik enjeksiyon makinalarında kalıp bosluğuna doldurulacak hammaddenin eritilip aynı zamanda ilerletildiği “vida” kısmının dönüs sayısı yine bu yöntemle kontrol edilir. Günümüzde kullanılan takım tezgahlarının bir çoğu nümerik kontrollü olup bulara kısaca CNC denir. Bu makinalarının kendi bilgisayarlarına yüklenen proglamlar dahilinde kesme, delme, dis açma gibi birçok islemi yapabiliriz. Program temel programlama mantığıyla aynı olup önce kullanılacak takım tanıtılıp sonra yapılacak isleve göre koordinatlar bilgisayara girilir. Verilen bu koordinatlara gitmesinde yine buna benzer bir mantık kullanılır. Sanayide bazı üretim hatlarında is süresinin kısalması, is kalitesinin artması ve isçi sağlığı gibi sebeplerden ötürü 3 ilerleme ve 3 dönme olmak üzere kullanılan robotların istenen koordinatlarda istenen pozisyona geçmesi yine bu sisteme benzer sekilde yapılır.
DİJİTAL TAKOMETRE

Devrenin Çalısması:

Devre iki kattan olusur biri sayıcı diğeri sayıcı için gerekli palsin alındığı darbe kısmıdır.Darbe kısmında dönen motordan dijital clock elde ederiz.Bunun için dönen motorun üzerinde koyu bir alan belirleriz. Foto diyot bu karanlık alanı gördüğünde aktif olur ve kuracağımız bir devreyle çıkısında clock sinyali alabiliriz. Bir yandan timer devresinden 6 saniye boyunca dijital 1 gelir ve motorun her bir devirinde gelen high seviyesi and kapısından geçerek sayıcıya gelir. Burda 6 saniye boyunca her deviri sayan sayıcı aynı zamanda displayde gözükür.Burda displayin 3 digiti kullanır.Diğer digiti 0 olarak ayarlarız böylce 6 saniyeki devir sayısı 10 ile çarpılmıs olur ve 1 dakikadaki motorun devir sayısını 4 digit olarak hesaplamıs oluruz.
Pspice Analizleri Eagle Baskı Devre Şemasını Buradan İndirebilirsiniz!!!!!!





DİJİTAL KRONOMETRE

Konumuz, pspice programından yararlanılarak dijital kronometrenin tasarlanması ve analizinin yapılması.
Dijital kronometre için öncelikle bir sayıcı devresi ve bu sayıcı devresinin senkron bir şekilde tetiklenmesi gerekmektedir. Ayriyetten sayıcılar gerekli konumlarda resetlenmeli ve başa dönebilmelidir. Çünkü burada iki farklı sayıcı kullanmak zorundayız. Hem Mod10 hem de Mod6 sayabilecek bir entegre olmalıdır. Bu şekilde bir sayıcı entegresi olmayacağı için gerekli tasarlamaların yapılması gerekmektedir.  Aynı zamanda  bu devrenin çok senkron bir şekilde kare dalga osilatör ile tetiklenmesi gerekmektedir.
Kronometre için gerekli olan birimler;
- Düzgün bir kare dalga osilatör
- Mod10 ve Mod6 sayan iki farklı sayıcı
-Display sürme katı

Kare Dalga Osilatör

Kare dalga osilatör çok farklı şekillerde elde edilebilir.  Şebeke frekansı bölünüp kare dalgaya çevrilebilir. Yada 555 kare dalga üretici devre yada 7414 entegresi kullanılarak kare dalga elde edilebilir. Biz uygulaması ve ekonomikliği açısından 555 kare dalga üretici entegresini kullanacağız.

Bunun içinde gerekli hesaplamalar yapılarak osilatör çıkışımız 1 Hz ayarlanacaktır. Çünkü bizim kronometremizin en düşük sayma aralığı saniye kısmı olacaktır. Bu yüzden hesaplamalarımız 1 Hz e göre yapılacaktır. Bu osilatörün en iyi şekilde çıkış vermesi için olabildiğince kararlı olması gerekmektedir.  Bu yüzden aşağıdaki devreyi kullanacağız. 
Devrede tetikleme girişi ile eşik gerilim girişi birbirine kısa devre edilmiştir. C1 ve C2 kondansatörü R3 ve R4 dirençleri üzerinden şarj, R4 direnci ve 7 numaralı uç üzerinden toprağa deşarj olur. Kondansatörler R3 ve R4 direnci üzerinden şarj olurken çıkış yüksek gerilim seviyesindedir. Kondansatör şarj gerilimi 3/2 Vcc ‘ye ulaşınca 1 numaralı karşılaştırıcı çıkışı konum değiştirerek çıkışın düşük gerilim seviyesine çekilmesini sağlar. Kondansatörler R4 direnci üzerinden deşarj olmaya başlar. Kondansatör deşarj gerilimi 3/1 Vcc olunca 2 numaralı karşılaştırıcı konum değiştirecek ve çıkış yüksek gerilim seviyesine çekilecektir.

Çıkış geriliminin yüksek gerilim seviyesinde kalma süresi kondansatör geriliminin 3/1 Vcc ‘den 3/2 Vcc ‘ye kadar şarj olma süresidir. Bu süre, tH= 0,7×(R3+R4)×(C1+C2) olacaktır. Çıkışın düşük gerilim seviyesinde kalma süresi ise kondansatörün 3/2 Vcc‘den 3/1 Vcc ‘ye kadar deşarj olma süresidir. Yani ; tL=0,7×R4×(C1+C2) olacaktır.

Çıkış sinyalinin toplam peryodu,  T= tH + tL = 0,7×(R3+2R4)×(C1+C2)  olacaktır.

Frekans ise,   f = 1 / 0.7x( R3 + 2R4 )x(C1+C2) olur.

Örnek:
          R3=4.7K    R4=10K  ve  C= C1+C2=680 pF olan devre için bir frekans hesaplaması yapalım.

Verilen değerleri ifadelerde yerine yazarsak,

tL = 0,7×R4+×C = 0,7×10K×680 pF = 4,76μs

tH= 0,7×(R3+R4)×C = 0,7×(10K+4,7K)× 680 pF = 6,99μs

T = tH + tL =6,99μs + 4,76μs

f =1/T =  85,1KHz

Bizim  devremizde ise 1 Hz elde etmek için yapılan hesaplamalarda aşağıdaki gibidir.

f = 1 / 0.7x( R3 + 2R4 )x(C1+C2)       R3 = 3.9K     R4 = 68K    olarak ayarlanmıştır.

f = 1 / 0.7x( 3.9 + 136 )x(10 + 0.01)x0.001       f = 1.02011 Hz olarak hesaplanmıştır.

●●●●●Daha sonra devreye takıldıktan sonra devre çıkışı tam 1 Hz olacak şekilde trimpotlar yardımıyla ayarlanarak net bir kare dalga çıkışı elde edilmiştir.

Mod10 ve Mod6 Sayıcı Katı

Elimizde Mod10 ve Mod6 sayıcılar bulunmadığı için bu sayıcıların tasarlanması gerekmektedir. Öncelikle sayıcıları J-K flip-flop lar ile tasarladık ancak devre çok karmaşık bir hal aldı. Bu yüzden devremizi 74393 Mod16 sayıcı entegresiyle tasarladık. Her entegre içinde iki adet Mod16 yukarı sayıcı bulunuyor.  Bu yüzden her kat 60 sayacağı için ikişer adet Mod10 ve Mod6 tasarlanacaktır.

Bu yüzden ilk olarak birinci kısım Mod10 sayıcı olacak şekilde tasarlanmalıdır. Çünkü saniye kısmının birler basamağını oluşturmak zorundayız. Mod10 sayıcı elde etmek için birinci sayıcının D ve B çıkışları AND ile birleştirilerek  aynı sayıcının clear girişine uygulanmaktadır.  Aynı zamanda bu AND kapısı çıkışı bir sonraki kata clock olarak uygulanacaktır. Böylece Mod10 sayıcı yani saniye katının birler basamağı oluşturulmuş olur. Ancak sayıcılar düşen kenar  tetikleme olduğu için, AND kapısı çıkışı bir sonraki kata clock olarak uygulanmadan önce terslenerek bir sonraki katın clock girişine uygulanmaktadır.

İkinci sayıcı ise saniye katının onlar basamağı olacağı için burada oluşturacağımız sayıcı Mod6 sayıcı olmalıdır. Mod6 sayıcı tasarlayabilmek için sayıcının C ve B çıkışları AND ile birleştirilerek aynı sayıcının clear girişine uygulanmaktadır Böylelikle de Mod6 sayıcı oluşturulmuş olmaktadır.  Yani saniyenin onlar basamağı da oluşturulmuş olmaktadır.  Bir önceki katta olduğu gibi AND kapısının çıkışı terslenerek bir sonraki kata  clock olarak uygulanacaktır.

Böylelikle saniyenin her 60 sayışında (00-59) bir clock üretecek ve bir sonraki sayıcıya (3. sayıcı ) yani dakikanın birler basmağına clock sağlanmış olacak ve her 60 sayışta bir defa  tetiklenecektir.

Dakika  katı da aynı şekilde tasarlanarak iki adet Mod60 sayıcı elde edilmiş oluyor, ve bunlar birbirine kas kat bağlandığı için bir önceki hep bir sonraki için clock üretmektedir. Ve böylelikle bir birini tetikleyen iki adet Mod60 sayıcı tasarlanmış olmaktadır.

Aynı zamanda her sayıcının istediğimiz zaman  resetlenebilmesi gerekmektedir. Bu da sayıcıların girişine gelen AND kapısı çıkışları 1 buton ile OR lanarak clear girişlerine uygulanırsa istediğimiz  zaman sayıcıları resetleyebilmekteyiz. Butonun diğer ucuna +5V bağlanacaktır. Butona basıldığı zaman sayıcılar resetlenecektir. Bu da bize kronometremizi istediğimiz zaman resetleme imkanı sunmaktadır. Butona basıldığı zaman clear girişine +5V gelecektir. Clear girişi de  High da aktif olduğu için butona basıldığı zaman sayıcılar resetlenecektir.

Her kat bir sonraki katın clock sinyali olduğundan sayıcımız  senkron bir şekilde sayabilmektedir.  İlk sayıcının clock sinyali ise 555 kare dalga osilatöründen sağlanmaktadır. Böylece kronometremizin sayıcı kısmı tasarlanmış olacaktır. Kare dalga osilatörümüzün  frekansı 1 Hz e ayarlanıp sayıcımızın ilk katına uygulandığı zaman saniyede bir tetiklendiği için kronometremizin sayıcı kısmı tasarlanmış olacaktır.

Display Sürücü Katı

          Elde ettiğimiz sayıcımızın yaptıklarını yani binary çıkışların bizim güncel hayatta kullandığımız bir şekilde görüntülenebilmesi gerekmektedir.  Bunun içinde bir display sürme katının oluşturulması gerekmektedir. Display sürme katı ise 7448 ortak katod display sürücü entegrelerden oluşmaktadır. Sayıcı çıkışları display sürücü entegre girişine uygulanarak seven segment displayler sürücü entegre yardımıyla sürülmektedir. 7448 entegresi sayıcıda oluşan binary çıkışları seven  segment displayde görüntülenebilecek uygun bir forma getirir. Sayıcı çıkışında ki 0001 karşılık, display sürücü entegre çıkışında seven segment displayda 1 görüntülenmesini sağlayacak kod oluşturulur. Ve kod seven segment displaya uygulandığında  displayda 1 görüntüsü elde edilmiş olur.
          Böylelikle de sayıcı çıkışındaki dijital bilgi görsel bir forma çevrilmiş olmaktadır.  Artık hem saniye hem de dakikayı tasarlamış bulunmaktayız.

Devremizi tasarladıktan sonra devremizi proteus ve Pspice yardımıyla analiz etme şansına sahibiz. Pspice sınırlı sürüm olduğu için devremizi ilk olarak proteusta denedik ve gayet başarılı bir şekilde çalıştığını gördük.







Mosfet Driver


PWM sinyalinin frekansını belirleyen faktörler devre üzerinde bulunan POT ve C3  kondansatörüdür. Bunlar belirli bir zaman sabiti oluşturmaktadırlar.
       555 entegresi kondansatörün şarj ve deşarj zamanlarını içerisindeki Flip/Flop ünitesini kullanarak daha kararlı bir halde çıkışa yansıtmaktadır.




Pspise Analizini Eagle Baskı Devre Şemasını Buradan İndirebilirsiniz!!!!!!!

Up Down Sayıcı(Yukarı Aşağı Sayıcı

DEVREN N ÇALISMASI

Devre temel olarak sayıcı devresi gibi up / down sayma prensibine uygun olarak çalısmaktadır. Displaydeki rakamsal deger agırlıklı direnç hesaplaması yöntemiyle toplanır ve bir opamp yardımıyla sensörden gelen gerilim degeriyle karsılastırılır. Karsılastırma sonucu devre ya up counter ya da down counter olarak
çalısmasına devam eder. Degerler esit oldugunda ise sayma durur. Birbirinin çıkısına baglanmıs 3 adet up / down sayıcı ve buna paralel 3 adet display decoder yer almaktadır.


Devrede kullanılan kt100 (R41) 0 derecede 800 Ohm 50 derecede ise 1200 Ohm direnç degerine ulasmaktadır. Buna baglı olarak üzerinde sürekli degisen bir gerilim grafigi olusmaktadır. Bu deger ilk olarak bir kuvvetlendirici ile gerilimi evirilmeden yükseltilerek daha okunabilir bir deger elde edilir (IC4). Ardından displaylerin çıkısında toplanmıs olan analog deger arka arkaya baglanmıs ve eviren yükselteç mantıgıyla çalısan iki opamp’ın girisine verilir (IC5 & IC6). Ve bu kuvvetlendirilmis çıkıs 2 ayrı opamp ayrı ayrı gönderilir (IC3 & IC2). Aynı zamanda IC4 ün çıkısından alınan kuvvetlendirilmis sensör gerilimimiz de bu 2opapmın diger girislerine verilir. Bu noktadan sonra IC2 ve IC3opampları bu iki degeri karsılastırıp büyük olan degere göre sayıcının asagı mı yukarı mı sayacagını tayin etmektir. Devrede 7408 , 7432 ve 7404 entegreleri sayma isleminin kararlılıgını arttırmak amacıyla kullanılmıstır.sayıcı yukarı sayarken aynı zamanda kesinlikle asagı dogru sayamaz. IC2 ve IC3 çıkıs vermedigi sürece sayıcılar dıs etkenlerden vb. etkilenip istek dısı up/ down saydırmaya yol açmazlar. R2 ve R42 5K Ohm luk potansiyometrelerdir. R2 potansiyometresi sensörün (R41) üzerine düsen gerilimi dolayısıyla termometrenin referans gerilimini belirler. R42 potansiyometresi ise termometrenin derece cinsinden bant aralıgını ayarlamamıza yardımcı olur. Tamamen kalibrasyon ayarları içindir. Mesela bizim devremiz 0-50 derece arasında ölçüm yapmaktadır.Termometrenin 0’dan baslamasını R2 potuyla 0 ile 5o derece arsında toplam 50 derecelik bir degisim göstermesini ise R42 potuyla ayarlanmaktadır.
SAYICI DEVRESİ

YANGIN VE KAPI SENSÖRLÜ ALARM DEVRESİ

Devrenin Çalışması

Devrenin çalışması şu şekilde gerçekleşmektedir;
1. Sistem enerjili olduğu sürece yangın sensörü aç-kapa anahtarı ile devreye sokulup çıkarılabilir. Yangın sensörü içerisinde normalde kapalı kontaklar içermektedir. Yangın sezildiğinde kontaklar açılmaktadır. Sistem de bu kontakları kullanmaktadır.
2. Kapıya yerleştirilen reed röleli kontak sisteminin kontakları kapı kapalı olduğu sürece kapalı, kapı açıldığında açık durumdadır.
3. Kapının kontrolü şifreli bir sistemle gerçekleşmektedir. Şifre girilmesi ile sistemin devreye girmesi arasında belirli bir zaman gecikmesi mevcuttur.
4. Şifre girilmeden önce şifreleme sistemi reset butonu ile resetlenir. Şifre doğru girildiği taktirde sistem zamanlayıcısı çalışır ve kullanıcının kapıdan geçmesi için fırsat tanır. Bu süre 30-40s arasındadır.
5. Süre sonunda kapı hala açık ise kapı kontaklarını kontrol eden sistem devreye girer ve gecikme devresini yeniden çalıştırır. Gecikme devresi kullanıcının sistemi kapatmak için şifre girmesi için tekrar kullanılmıştır. 30-40s’lik süre sonunda doğru şifre girilmez ise sistem alarm verir.
6. Kullanıcı vaktinde kapıdan çıkmış ve kapıyı kapatmış ise sistem bekleme konumundadır. Kapının açılması durumunda kapı kontrol sistemi devreye girerek geri sayıma başlayacaktır. Geri sayım sonuna kadar şifre doğru olarak girilmez ise sistem alarm verir. Şifre doğru girilir ise kapı kontrol devresi devreden çıkar.


Yangın Alarmı Kontrol Devresi

Yangın alarmının kapalı kontakları aşağıdaki devrede kullanılmaktadır.
 Q2 transitörünün beyz ucu yangın alarmının kapalı kontakları üzerinden şaseye verilmektedir ve Q2 iletimdedir. Dolayısı ile X1 tristörünün gate ucunda şase gerilimi görülmektedir ve kesimdedir. Q4’de kesimde olduğundan Q5 iletimdedir ve çıkışta 0V görülür.
Eğer yangın alarmının kontakları açılır ise Q2’nin beyz ucuna +Vcc gerilim gelecek ve Q2 kesime gidecektir. Dolayısı ile X1 tristörünün gate ucuna +Vcc gerilimi gelerek X1’i tetikler ve Q4 iletime, Q5 kesime gider. Çıkışta +Vcc görülür.
            Çıkış katındaki bağlantı sistemin cmos dijital yapısı ile sorunsuz çalışmasını, yani çıkışta kesin +Vcc(1) ve kesin 0V(0) görmektir.
            Çıkışın 1 olması ile siren devresi devreye girer.
           Yangın alarmının kontakları tekrar kapansa dahi(alarmın bozulması gibi durumlarda) çıkış X1 sayesinde hala 1 olarak kalacaktır.

Gecikme Devresi      

            Gecikme devresi RC formatında tasarlanmış bir sistemdir. Düşük akım üzerinde çalışmak için R=780K olarak seçilmiştir. 1M’lik bir direnç analizlerde sorun çıkarmaktadır. 

İlk anda kondansatörler uçlarına bağlanacak rölenin kapalı kontakları üzerinden boşalmış durumdadır ve Q1’in beyz ucuna şase gerilimi gelmektedir. Q1 kesimdedir ve Q2 iletimdedir. Çıkışta şase seviyesinde bir gerilim görülür.

            Rölenin kontakları açıldığında kondansatörler R2 ve R6 dirençleri üzerinden şarj olmaya başlar. Q1’in beyz ucundaki gerilim 0.65V’a ulaştığında iletime geçer ve Q2’yi kesime götürür. Çıkışta yaklaşık +Vcc gerilimi görülür.





0-60 DERECE ARASI HASSAS TERMOMETRE



Devremiz 0-60 derece arasını ölçmek amacı ile tasarlanmıştır.Burada dikkat edeceğimiz nokta termometrelerdeki amacı unutmamaktır.Asıl amaç belli zaman periyotlarında ölçümler yapıp bunları ekranda göstermektir.Bu amaçla aşağıdaki devreyi tasarladım.




MALZEME LİSTESİ

3 Adet 7490

2 Adet 74HC273

3 Adet 7447

2 Adet 555

3 Adet ortak anot display

21 Adet 220 direnç

2 Adet 10k direnç

1’er Adet 68k ve 1k

1’er Adet 10nF , 4.7uF, 100nF kondansatör

1 Adet 50k pot

1 Adet 10k NTC

Ve sabit 5v’luk kaynak

DEVRENİN ÇALIŞMASI

Devremiz  0.45sn aralıklarla ölçüm yapıp bunu ekranda göstermektedir.Bu durum termometrelerdeki işleyiş sırasıdır.Amacım NTC ile gelen gerilim değerini frekansa çevirip onu belli bir zaman aralığında saydırıp ekranda göstermektir.7490 entegresi 2 ve 3 numaralı uçlarına 0 geldiği zaman sayma işlemine başlamaktadır.Burada yükselen kenar ve düşen kenar mantığını kullanmaktayım.Gelen voltaj 0’a düştüğünde sayıcı saymaya başlıyor.Bir olduğunda  ise sayıcıyı sıfırlayıp en son sayılan değeri tutucu vasıtası ile ekranda göstermektedir.Devreye gerilim verince tutucunun içinde herhangi bir gerilim olmadığı için ekranda ilk olarak 0 gözükür.Sol taraftaki 555 devresi 0.221 sn boyunca 0 verisi üretir.Bu değerin hesaplanmasını anlatacağım.Soldaki 555 devresinde üretilen değer 1 olduğunda ekranda sağdaki voltaj kontrollü osilatör devresinden gelen frekans belli bir işleme tabi tutularak gösterilir.

Mesela voltaj kontrollü osilatör çıkışı 985 hz olduğunda yani alttaki devrede DSTM2 çıkışı 985 hz olacak şekilde ton ve toff sürelerini ayarladığımızda  ekranda 21.7 derece gözükür.Çünkü;

1sn’de                   985HZ saydırılırsa


0.221sn’de             x saydıırlır


Lehimleme Nasıl Yapılır

Lehimleme işlemi eğer bu sayfayı açtıysanız ve bu yazıları okuyorsanız niçin yapıldığınıda biliyorsunuz demektir ama kısaca açıklamak gerekirse lehimleme elektronik elemanların birbirlerine yani baskı devre üzerine bağlantısını gerçekleştirmek için kurşun kalay karışımı bir alaşımı eriterek elektronik elemanları baskı devreye çıkmayacak şekilde bağlamaya denilebilinir. Bu işlemi yapabilmek için pasta havye ve lehim teline ihtiyacımız var. Lehim pastası lehimlenecek yüzeyin temizlenmesi için lehim yapılacak bölgeye sürülür.Havye lehim telini eritmek için kullanılır

Lehim telide kurşun kalay karışımı bir maddedir ve 250 santigrad derecede erimeye başlar.Lehimleme işleminde yapılan bazı hatalar devrenin çalışmasını etkileyebilir.Yeterince ısıtılmadan yapılan lehimler elektrik iletimini sağlamadığı için devreye bağlanmış gibi görünen bir eleman aslında bağlı olmayabilir.Bu gibi lehimlere soğuk lehim denir.Soğuk lehim tespiti ölçü aletiyle yapabilirsiniz.Soğuk lehimli bölgeyi tespit ettikten sonra lehimi pompayla çekip yerine taze lehim yapmanız gerekir.Lehim yapma işlemi aşağıdaki videoda anlatılmaktadır.


İntel İ5 2410m vs İntel İ5 2430m Karşılaştırılması

Yeni piyasaya çıkan iki intel i5 24xx işlemcisi ikisininde fiyatı aynı güç tüketimleride aynı sadece çok az frekans karkı var ikisi arasında kalanlar için faydalı olucağını düşündüm işte ayrıntılı karşılaştırması.


4 Gb Ram Neden Düşük Gözüküyor?

Bu sorun işletim sisteminin 32 bit olmasından kaynaklanmaktadır. 64 bitlik bir windows 7 yüklenilmesi sonucunda problem ortadan kalkacaktır. Aslında bu bir bios anakart hatasıdır. Üretici bir laptop ta 64 bitlik bir işletim sistemiyle satışa çıkacak ise buna ugun donanım özellikleriyle üretim yapmaktadır.Kullanıcı tarafından değiştirilen işletim sistemleri 32 bit olduğunda anakart adreslemeyi 32 bite göre yapamamakta ve ram değeri olduğundan az kullanılabilmektedir. 32 bit işletim sistemleri doğru anakartlarda 8 gb 16 gb ramleri desteklemektedir.Örnek olarak serverlar gösterilebilinir. Bu sorun 64 bitlik bir işletim sistemiyle giderilebilir.64 bitlik bir işletim sistemini nereden bulabiliriz derseniz google size yardımcı olabilir.


Windows XP ve Windows Vista 32 bitlik işletim sistemleri 4 gb ram desteği ile gelirler.32 bit işletim sistemleri 32 bitlik işlemci üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış işletim sistemi demektir.32 bitlik işlemci ise bir defada en fazla 32bitlik veri üzerinde işlem yapabilen işlemci demektir.Bir defada işlem yapılabilmesi açısından 32bitlik işletim sistemlerinde adreslemeler 32 bit olarak yapılır.Ram üzerindeki veriler byte yani 8 bit halinde tutulur. Bu durumda 2^32 byte kadar adresleme karşılığı alan bulunacaktır. Bu miktarda yaklaşık olarak 3.2gb yere tekabül eder. Dolayısı ile 4 gb ram 32 bit adresleme ile adreslenemez.Bu durumda işletim sistemi 36 bitlik PAE adreslemesini kullanır. 2^x ile ifade edilemeyen rakamlarla ifade edilebilen adreleme sitemlerini kullanmak problem olmaz. örneğin 64 bitlik adresleme 32nin 2 katıdır. 2^5 yerine 2^6nın kullanımı kolaydır. Ancak 36 bit adreslemeyi pek çok bios ve bazı anakart chipsetleri yapamamaktadır.Dolyısı ile bazı durumlarda 32 bit işletim sistemi yerine 64 bit işletim sistemi kullanmak çözüm olabilmektedir.Bu durum aslında iyi ayarlanmamış anakart ve bios hatasıdır. Bios 4gb rami sayailir ama 36 bit olarak adresleyemez. bu durumda 4 gb ram 3.2 gb veya BIOS un ne kadar kötü olduğuna bağlı olarak 2-4 arasında herhangi bir rakam olarak görünebilir.Pek çok workstation-server boardı 32 bit işletim sisteminde 4 veya daha fazla ram ram kullanabilmektedir. örneğin 16 gb ram ile 32 bit Windows 2003 server enterprise kullanılan pek çok server boardı bulabilirsiniz. Aynı board üzerinde hiç bir problem yaşanmadan windows xp 4 gb ram görmekte ve kullanabilmektedir. Bizzat denedim.Bu konuda bütün sorumluluk bilgisayarın üreticisinindir.Bir ürünü tam çalışr durumda teslim etmek üreticinin görevidir.200 bg olan bir araba aldığınızı düşünün bu araba 100 bg güç üretirse ve üreticiniz size motorun ateşleme chipini değiştirmeden 200 bg kullanmazsınız derse üreticiyi dava edersiniz. burada da üretici size 4 gb ram içeren bir ürün satmıştır. 4 gb kullanabilir durumda vermek onun sorumluluğundadır.Bunun için bilmemne alın onula kullanın demek lüksü yoktur. Bunun için lütfen tüketici olarak hakkınızı bilgisayar üreticnizden arayın.

Dijital Saat Devresi


           Dijital saati tasarlarken PSpice’da bulunan elektronik bileşenlerden yararlanacağımız için bu devreyi direkle pic ile yapabilirken sayıcı entegreleri ile tasarladık. Burada sayıcı entegresi olarak 74393 entegresini kullandık. 74393 entegresi içinde iki adet mod 16 sayıcı barındırmaktadır. Sayıcı entegreleri sırayla birbirlerine clock palsi üretirler.


          Saniyenin ilk dijiti tam 10 olduğu sırada yani QD ve QB 1 oldukların da kendini resetleyip saniyenin onlar basamağı dijitine bir clock palsi verir. Bunu sağlamak için QD ve QB çıkışlarını AND kapısı ile kendisinin reset ucuna saniyenin onlar basamağı dijitinin de clock ucuna uygularız. Bu AND işlemini diğer adımlarda da aynen kullanırız. Saniyenin onlar basamağı dijiti de 6 olduğu anda kendine reset dakika kısmının da birler basamağına clock palsi olarak uygulanır. Bu dijitte tıpkı saniyenin birler basamağında olduğu gibi tam 10 olduğu sırada kendini resetleyip dakikanın onlar basamağı dijitine clock palsi uygular. Dakikanın onlar basamağı dijitide 6 yı göreceği an AND kapısı sayesinde kendine reset saat kısmının birler basamağı dijitine clock palsi uygular.

           Saat kısmının birler basamağı dijitide 10 olduğu sırada saatin onlar basamağı dijitine clock palsi uygular. Bu kısmın reset işlemi diğerlerinden biraz farklıdır. Çünkü bu kısım sadece 23 e kadar sayacak 24 olduğu anda sıfırlanacaktır. Bunu sağlamak için saat kısmının birler basamağı dijitine reset ucuna birler basamağı dijitinin QD ve QB uçlarının AND işlemi sonucunu ve birler basamağının 4 onlar basamağının 2 olduğu anı yani birler basamağının QC sini ve onlar basamağının QB uçlarının AND işlemi sonucunu bir OR kapısına uygulayarak çıkışını birler basamağı dijitinin reset ucuna uygularız.

          Onlar basamağı dijitinin reset ucuna ise birler basamağının QC’si ve onlar basamağının QB’sini AND kapısına uygulayıp çıkışını uygularız.

          Ayrıca saati gerektiğinde ayarlayabilmek için dakika ve saat kısmının birler basamağına gelen clock palslerini direk olarak vermek yerine birer OR kapısının bir girişine uygularız. OR kapılarının diğer girişlerine de birer tane buton bağlarız, bu butonların diğer uçlarını da +5 Volt’a veririz. OR kapılarının çıkışlarını clock palsi olarak uygularız. Bu sayede hem bir önceki sayıcıdan gelen clock palsiyle veya bizim el ile verdiğimiz pals ile sayabilirler. Böylece saati istediğimiz gibi ayarlayabiliriz. Tabi butona basadığımız zaman burası boşta olduğu için devre kararsız çalışabileceği için butonun bu ucunu bir tane 1K’lık direnç ile şaseye verirsek bu sorunu ortadan kaldırmış oluruz.


          Devrenin PSpice çizimleri aşağıdaki gibidir. Üstteki kısım saat, alttaki kısım ise saniye ve dakika kısmıdır. Ayrı ayrı olmalarının sebebi ise kullandığımız PSpice programının öğrenci versiyonu olmasından dolayıdır. Çünkü belli bir component ve belirli düğüm sayısından fazlasına program izin vermemektedir.
         
         
Sayıcı entegrelerinin displayleri sürebilmeleri için 7448 entegresini kullandım.
Çünkü seçtiğim displayler ortak katot bağlantılı idi. Sayıcının çıkışlarını sırayla 7448 entegresinin girişlerine uyguladım ve 7448 entegresinin çıkışlarını sırasına göre displayin bacaklarına bağladım.


Saat Kısmu


Resim yazısı ekle
Resim yazısı ekle
Resim yazısı ekle
dijital saat kısmı

Ayrıca devrenin Proteus programında ki çizilmiş hali aşağıdaki gibidir. Proteus da kurmamın nedeni ise her ne kadar PSpice da analiz yapsakta devrenin tam olarak çalıştığından emin olmaktı.



Saniyede bir kez palse üretebilmek için 555 ile kare dalga osilatörü oluşturduk.
Burada hesaplanması gereken direnç değerleri vardı. Bunların formülleri ise aşağıda ki gibidir.
          tH= 0,7×(RA+RB)×C
          tL=0,7×RB×C
          T= tH + tL = 0,7×(RA+2RB)×C
          F=1/T =  1/(0,7x(RA+2RB)xC)
          RA+RB<3,3MΩ
          RA>1KΩ
          Bu hesaplamalardan sonra direnç ve kondansatör değerleri R1=3.9K, R2=68K, C=10u çıktı. Fakat entegrelerin gecikme sürelerinden dolayı tam olarak 1Hz olmadı. Bu sebepten dolayı 68K nın olduğu yere 100K lık pot, 3.9K nın olduğu yere 4.7K lık pot bağladım ve devreye bağlı iken ayarladım böylece tam 1 Hz elde etmiş oldum.
          Devrenin PSpice da çizilmiş hali aşağıdaki gibidir: