Dijital Takometre


Dönen bir cismin devir sayısını bir hız birimi cinsinden (dev/dak, rpm, m/s, km/h) veren cihazlara takometre denir. Takometreler sanayideki farklı alanlarda farklı amaçlarda kullanım olanağına sahiptirler. Örneğin Kumas sarma makinalarında kumasın sarıldığı lüvert isimli dev makaranın dönüs sayısından yola çıkarak, mikro islemciler sayesinde kumasın kaç metre olduğunu bize takometreye benzer bir sistem verir. Yine tekstil sektöründe dokunacak kumasın ipliğinin boyu yine aynı yöntemle ölçülür.

Plastik enjeksiyon makinalarında kalıp bosluğuna doldurulacak hammaddenin eritilip aynı zamanda ilerletildiği “vida” kısmının dönüs sayısı yine bu yöntemle kontrol edilir. Günümüzde kullanılan takım tezgahlarının bir çoğu nümerik kontrollü olup bulara kısaca CNC denir. Bu makinalarının kendi bilgisayarlarına yüklenen proglamlar dahilinde kesme, delme, dis açma gibi birçok islemi yapabiliriz. Program temel programlama mantığıyla aynı olup önce kullanılacak takım tanıtılıp sonra yapılacak isleve göre koordinatlar bilgisayara girilir. Verilen bu koordinatlara gitmesinde yine buna benzer bir mantık kullanılır. Sanayide bazı üretim hatlarında is süresinin kısalması, is kalitesinin artması ve isçi sağlığı gibi sebeplerden ötürü 3 ilerleme ve 3 dönme olmak üzere kullanılan robotların istenen koordinatlarda istenen pozisyona geçmesi yine bu sisteme benzer sekilde yapılır.
DİJİTAL TAKOMETRE

Devrenin Çalısması:

Devre iki kattan olusur biri sayıcı diğeri sayıcı için gerekli palsin alındığı darbe kısmıdır.Darbe kısmında dönen motordan dijital clock elde ederiz.Bunun için dönen motorun üzerinde koyu bir alan belirleriz. Foto diyot bu karanlık alanı gördüğünde aktif olur ve kuracağımız bir devreyle çıkısında clock sinyali alabiliriz. Bir yandan timer devresinden 6 saniye boyunca dijital 1 gelir ve motorun her bir devirinde gelen high seviyesi and kapısından geçerek sayıcıya gelir. Burda 6 saniye boyunca her deviri sayan sayıcı aynı zamanda displayde gözükür.Burda displayin 3 digiti kullanır.Diğer digiti 0 olarak ayarlarız böylce 6 saniyeki devir sayısı 10 ile çarpılmıs olur ve 1 dakikadaki motorun devir sayısını 4 digit olarak hesaplamıs oluruz.
Pspice Analizleri Eagle Baskı Devre Şemasını Buradan İndirebilirsiniz!!!!!!