YANGIN VE KAPI SENSÖRLÜ ALARM DEVRESİ

Devrenin Çalışması

Devrenin çalışması şu şekilde gerçekleşmektedir;
1. Sistem enerjili olduğu sürece yangın sensörü aç-kapa anahtarı ile devreye sokulup çıkarılabilir. Yangın sensörü içerisinde normalde kapalı kontaklar içermektedir. Yangın sezildiğinde kontaklar açılmaktadır. Sistem de bu kontakları kullanmaktadır.
2. Kapıya yerleştirilen reed röleli kontak sisteminin kontakları kapı kapalı olduğu sürece kapalı, kapı açıldığında açık durumdadır.
3. Kapının kontrolü şifreli bir sistemle gerçekleşmektedir. Şifre girilmesi ile sistemin devreye girmesi arasında belirli bir zaman gecikmesi mevcuttur.
4. Şifre girilmeden önce şifreleme sistemi reset butonu ile resetlenir. Şifre doğru girildiği taktirde sistem zamanlayıcısı çalışır ve kullanıcının kapıdan geçmesi için fırsat tanır. Bu süre 30-40s arasındadır.
5. Süre sonunda kapı hala açık ise kapı kontaklarını kontrol eden sistem devreye girer ve gecikme devresini yeniden çalıştırır. Gecikme devresi kullanıcının sistemi kapatmak için şifre girmesi için tekrar kullanılmıştır. 30-40s’lik süre sonunda doğru şifre girilmez ise sistem alarm verir.
6. Kullanıcı vaktinde kapıdan çıkmış ve kapıyı kapatmış ise sistem bekleme konumundadır. Kapının açılması durumunda kapı kontrol sistemi devreye girerek geri sayıma başlayacaktır. Geri sayım sonuna kadar şifre doğru olarak girilmez ise sistem alarm verir. Şifre doğru girilir ise kapı kontrol devresi devreden çıkar.


Yangın Alarmı Kontrol Devresi

Yangın alarmının kapalı kontakları aşağıdaki devrede kullanılmaktadır.
 Q2 transitörünün beyz ucu yangın alarmının kapalı kontakları üzerinden şaseye verilmektedir ve Q2 iletimdedir. Dolayısı ile X1 tristörünün gate ucunda şase gerilimi görülmektedir ve kesimdedir. Q4’de kesimde olduğundan Q5 iletimdedir ve çıkışta 0V görülür.
Eğer yangın alarmının kontakları açılır ise Q2’nin beyz ucuna +Vcc gerilim gelecek ve Q2 kesime gidecektir. Dolayısı ile X1 tristörünün gate ucuna +Vcc gerilimi gelerek X1’i tetikler ve Q4 iletime, Q5 kesime gider. Çıkışta +Vcc görülür.
            Çıkış katındaki bağlantı sistemin cmos dijital yapısı ile sorunsuz çalışmasını, yani çıkışta kesin +Vcc(1) ve kesin 0V(0) görmektir.
            Çıkışın 1 olması ile siren devresi devreye girer.
           Yangın alarmının kontakları tekrar kapansa dahi(alarmın bozulması gibi durumlarda) çıkış X1 sayesinde hala 1 olarak kalacaktır.

Gecikme Devresi      

            Gecikme devresi RC formatında tasarlanmış bir sistemdir. Düşük akım üzerinde çalışmak için R=780K olarak seçilmiştir. 1M’lik bir direnç analizlerde sorun çıkarmaktadır. 

İlk anda kondansatörler uçlarına bağlanacak rölenin kapalı kontakları üzerinden boşalmış durumdadır ve Q1’in beyz ucuna şase gerilimi gelmektedir. Q1 kesimdedir ve Q2 iletimdedir. Çıkışta şase seviyesinde bir gerilim görülür.

            Rölenin kontakları açıldığında kondansatörler R2 ve R6 dirençleri üzerinden şarj olmaya başlar. Q1’in beyz ucundaki gerilim 0.65V’a ulaştığında iletime geçer ve Q2’yi kesime götürür. Çıkışta yaklaşık +Vcc gerilimi görülür.