Up Down Sayıcı(Yukarı Aşağı Sayıcı

DEVREN N ÇALISMASI

Devre temel olarak sayıcı devresi gibi up / down sayma prensibine uygun olarak çalısmaktadır. Displaydeki rakamsal deger agırlıklı direnç hesaplaması yöntemiyle toplanır ve bir opamp yardımıyla sensörden gelen gerilim degeriyle karsılastırılır. Karsılastırma sonucu devre ya up counter ya da down counter olarak
çalısmasına devam eder. Degerler esit oldugunda ise sayma durur. Birbirinin çıkısına baglanmıs 3 adet up / down sayıcı ve buna paralel 3 adet display decoder yer almaktadır.


Devrede kullanılan kt100 (R41) 0 derecede 800 Ohm 50 derecede ise 1200 Ohm direnç degerine ulasmaktadır. Buna baglı olarak üzerinde sürekli degisen bir gerilim grafigi olusmaktadır. Bu deger ilk olarak bir kuvvetlendirici ile gerilimi evirilmeden yükseltilerek daha okunabilir bir deger elde edilir (IC4). Ardından displaylerin çıkısında toplanmıs olan analog deger arka arkaya baglanmıs ve eviren yükselteç mantıgıyla çalısan iki opamp’ın girisine verilir (IC5 & IC6). Ve bu kuvvetlendirilmis çıkıs 2 ayrı opamp ayrı ayrı gönderilir (IC3 & IC2). Aynı zamanda IC4 ün çıkısından alınan kuvvetlendirilmis sensör gerilimimiz de bu 2opapmın diger girislerine verilir. Bu noktadan sonra IC2 ve IC3opampları bu iki degeri karsılastırıp büyük olan degere göre sayıcının asagı mı yukarı mı sayacagını tayin etmektir. Devrede 7408 , 7432 ve 7404 entegreleri sayma isleminin kararlılıgını arttırmak amacıyla kullanılmıstır.sayıcı yukarı sayarken aynı zamanda kesinlikle asagı dogru sayamaz. IC2 ve IC3 çıkıs vermedigi sürece sayıcılar dıs etkenlerden vb. etkilenip istek dısı up/ down saydırmaya yol açmazlar. R2 ve R42 5K Ohm luk potansiyometrelerdir. R2 potansiyometresi sensörün (R41) üzerine düsen gerilimi dolayısıyla termometrenin referans gerilimini belirler. R42 potansiyometresi ise termometrenin derece cinsinden bant aralıgını ayarlamamıza yardımcı olur. Tamamen kalibrasyon ayarları içindir. Mesela bizim devremiz 0-50 derece arasında ölçüm yapmaktadır.Termometrenin 0’dan baslamasını R2 potuyla 0 ile 5o derece arsında toplam 50 derecelik bir degisim göstermesini ise R42 potuyla ayarlanmaktadır.
SAYICI DEVRESİ