IŞIK ALARM DEVRESİ (AYDINLIKTA ÇALIŞAN) (26)

DENEYİN AMACI: Transistörlü anahtarlama devrelerinden ışık alârm devresini çizme ve uygulama bilgi ve becerisini kazanmak.
TEORİK BİLGİLER: Işık alarm devreleri ışık kesildiğinde ya da ışık geldiğinde alarm veren LDR, fototransistör gibi optik elemanların sensör olarak kullanıldığı devrelerdir.
DENEY BAĞLANTI ŞEMASI:

DENEYDE KULLANILAN
ALETLER:
1-Bread Board
2-AVOmetre
3-Devre Şemasında belirtilen elemanlar
DEVRENİN ÇALIŞMASI           :
     İlk anda LDR karanlık ortamdadır. R1 direnci üzerinden geçen akım, LDR ‘nin iç direncinin yüksek olması nedeniyle R2 direnci üzerinden Tr1 ‘in beyz ucuna gelerek iletime geçirir. Bu anda Tr1 ‘in kolektör potansiyeli, emiter - kolektör direnci sıfıra yaklaşacağından kaynağın (-) kutbundan negatif polarma alır. Böylece Tr2 ‘nin beyz akımı (-) değere düşerek Tr2 ‘nin kesime gitmesine ve lâmbanın sönmesine neden olur.LDR aydınlık ortama geçtiğinde iç direnci azalarak üzerinden, R1 direncinden gelen + akımın geçişine izin verir. Bu anda Tr1 , yetersiz beyz polarması nedeniyle kesime gider. Tr2 , R3 ve R4 dirençleri üzerinden, kaynaktan gelen + IB2 akımının beyz ucuna ulaşması sonucunda iletime geçerek lâmbayı yakar.
DENEYİN YAPILIŞI                  :
1. Devre elemanlarının sağlamlık kontrolünü yapınız.
2. Bread - Board üzerine devreyi kurunuz.
3. Devrenin doğruluğunu kontrol ediniz.
4. Öğretmeniniz denetiminde devreye enerji veriniz.
5. Ortam aydınlığında lambanın yanıp yanmadığını kontrol ediniz.
6. LDR 'nin üzerini kapatarak karanlık ortamda lambanın yanıp yanmadığını kontrol ediniz.
7. Enerjiyi keserek devreyi dikkatlice sökünüz.
8. Bu temrine ait soruları cevaplandırınız.